Zgodba o shishi


VODNA PIPA – SHISHA

Vodne pipe se že stoletja uporabljajo za odpravljanje stresa ter vsakodnevnih skrbi.

Kajenje ter tobak so poznala že mnoga plemena pred 2000 leti vendar prva vodna pipa izvira iz Indije izpred par sto leti. Bila je razmeroma primitivna, saj je bila narejena iz kokosove lupine ter slamice. Od tam se je njihova popularnost razširila v Iran ter naprej v Arabske dežele.

Svoj razcvet pa je doživela pod Otomanskim cesarstvom. Od tedaj se tudi njen izgled kaj dosti ne spreminja, razlikuje se le še v okrasih ki se razlikujejo od države do države.

Na žalost so vodne pipe kot veliko drugih čudovitih stvari iz preteklosti doživele velik upad ko so na trg prišle cigarete oz. njihova vsakdanja uporaba. Vendar kajenje cigaret ni isto kot kaditi vodno pipo; starejši Arabci pravijo da so cigarete za živčne ljudi, tiste, kise ne morejo umiriti, medtem ko te kajenje vodne pipe prisili da se usedeš, umiriš.

Ko kadite vodno pipo imate čas za razmislek. Nauči vas potrpežljivosti in tolerance ter vam da občutek da znate ceniti dobro družbo.

Dim pri vodnih pipah je tudi veliko bolj hladen in opojen kot pri cigaretah. Voda v posodi sčasoma postane rjava; kadilci in pa tudi razne študije pravijo da zato, ker se prek nje filtrirajo škodljive stvari, ki jih drugače pri cigaretah neposredno vdihnemo, tu pri pipah pa ostanejo v vodi in do nas pride le najboljše kar ima vodna pipa za ponuditi.

Vodne pipe so včasih kadili le starejši in premožnejši ljudje, danes pa jo najdemo povsod. Kajenje vodnih pip je postal trend. Običaj se je obdržal skozi stoletja in se spremenil v pravo umetnost, od izdelave do kajenja.

 

TOBAK

Za kajenje vodnih pip se uporablja ma'assal – melasa. To je zmes, ki je posebej narejena za vodne pipe. Je pa to sicer postranski proizvod sladkornega trsa ali sladkorne pese. Temu potem dodajo še različne arome, ki ustvarjajo ta poseben in prefinjen vonj ter okus.